Traditioneel bier drinken in een township - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Carmen Vaneker Vaneker - WaarBenJij.nu Traditioneel bier drinken in een township - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Carmen Vaneker Vaneker - WaarBenJij.nu

Traditioneel bier drinken in een township

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Carmen Vaneker

09 Februari 2009 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Hier was ik weer, dit een keer met een stukje over; de townships, stage en onze surfavonturen.
Met ons gezellige groepje zijn we zondag vertrokken naar de township Langa, dit is de oudste hier in de West-Kaap. Ook hebben we een bezoek gebracht aan township Kayelitsha, dit is de grootste in Kaapstad. Hier leven 4 miljoen mensen. Er zijn 18 kerken, iets van 16 scholen en 10 primary schools. Ongelofelijk toch!
We begonnen in Langa, toen we daar aankwamen werden we gelijk gebracht naar een kerk. We kwamen daar binnen en werden hartelijk ontvangen, we werden naar onze plaatsen geleid. Wat mij gelijk opviel was dat iedereen heel uitbundig mee zong in de kerk, iedereen ging staan. Het had wat weg van de liedjes; Oh happy day. Het was echt ontzettend gaaf om te zien hoe ze hier in op gingen, die mensen zingen echt vol overtuiging. De mensen zitten de hele zondag van 9 tot 4 uur in de kerk, het is wel zo dat je in en uit kunt lopen. Er werd vaak Praise the lord geroepen en Halleluja.
Ook werden wij welkom geheten, we moesten gaan staan en vertellen waar wij vandaan komen, toen we dat hadden gedaan kregen we een heel groot applaus.
Later zijn we naar een Bed & Breakfast in Langa gegaan, dit is een huisje waar ongeveer 16 gezinnen in wonen. Kinderen slapen dan bij elkaar in bedden. Er is maar 1 kleine toilet, een wasbakje en een houten tafeltje. Het is echt klein en je verbaasd je er ook echt over dat er zoveel mensen in wonen.
Er waren mooie souvenirs te koop in Langa, die de mensen zelf hebben gemaakt. Ik heb een klein schilderijtje gekocht. De huisjes van de township zijn op het schilderijtje gemaakt van oude colablikjes en er zijn spelende kinderen op geschilderd. Het typeert de situatie. Ik vond hem erg mooi, dus heb hem gelijk gekocht. Natuurlijk heb ik er weer eens veelste veel voor betaald. Ik wou hem graag zo snel mogelijk hebben, dus ik heb zelfs niet eens de moeite genomen om af te dingen. Later hoorde ik dat iemand een kleine poging deed om af te dingen en die man ging al gelijk akkoord. Toen was het me wel duidelijk dat ik teveel had betaald. Maargoed, shit happens!
We hebben toen nog een “huisje” bekeken van binnen, de mensen waren erg gastvrij. Het is ongelofelijk dat die mensen met zo weinig middelen leven. Dingen die wij snel weggooien, gebruiken zij voor heel veel dingen. Er zijn veel kinderen die bedelen in township, deze mag je geen geld geven, vaak kopen zij hier drugs of alcohol voor.
Ik vond het eerst best een beetje vervelend om daar als toerist rond te lopen en foto`s te maken van het leed van die mensen. Maar de gids gaf aan dat we dit juist wel moesten doen, zo kon je het doorgeven en laten zien aan de mensen in je eigen omgeving. Duidelijk maken hoe de situatie echt is.
80% van de bevolking in Zuid-Afrika leeft in townships, toen ik dat hoorde dacht ik echt; dat is onmogelijk. Maar toen ik in Kayelitsha aankwam, werd het me wel duidelijk. Alles leeft daar op elkaar en zo dicht naast elkaar. Het is echt een mega grote township, over een hele grote vlakte uitgestrekt. Toen ik dat zag, begreep ik dat het inderdaad zo zal zijn dat 80% van de bevolking in townships leeft.
Je hebt 3 soorten townships; de maleisa (dit is een moslimbevolking), coloured people (dit zijn de mensen gemixt met het Nederlandse ras) en de black people (de verschillende afrikaanse stammen).
In totaal heb je 11 stammen in Zuid-Afrika, deze spreken allemaal hun eigen talen. Deze mensen woonden eerst district 6. Dat is een gebied in Kaapstad, de regering heeft ze daar weggejaagd, ze wouden daar nieuwe mooie huizen bouwen. District 6 is nog steeds niet bebouwd met nieuwe huizen en die mensen die daar woonden leven nu in grote armoede in de townships.
We zijn ook naar een local pub (golfplatenhuisje) gegaan. We kregen hier zelfgemaakt bier uit een grote metalen kom te drinken. Een vrouw had dit gemaakt, het bier wordt gemaakt van maïs. Bekers kennen ze daar niet, ze drinken gewoon met z’n allen uit dezelfde kom. Wij hebben ook allemaal 1 slok bier geproefd, zie foto.
De gids die ons de hele dag heeft begeleid, kwam zelf ook uit een township, hij kon er ons dus erg veel over vertellen. Je beseft heel goed nadat je dit hebt gezien, dat wij het zo goed hebben.
Oké, nu wat over onze eerste stagedagen op Simon van der Stel Laerskool.
Onze eerste stagedag, die begon al goed. `s Nachts ging in de villa om 4 uur het alarm af, ik zat samen met Esther echt rechtop in bed, dit maakte toch veel kabaal. Wat moesten we doen? Kijken of er iemand is? Brand? Nee, niks van dat alles. Blijkbaar was er niets aan de hand, dus konden we weer lekker verder slapen. Dit ging alleen niet zo makkelijk, was namelijk helemaal wakker. Om 6 uur ging onze wekker alweer en Eugene (onze directeur) kwam ons ophalen. We moesten ons echt ontzettend haasten die morgen, Eugene stond al voor onze deur en ik was nog mijn crackertje aan het opeten. Hij haalt onze deze week (veelste vroeg) op, later krijgen we fietsen. Over fietsen gesproken, je ziet hier zelden iemand fietsen. Het verkeer is een behoorlijke chaos. Daarom gaan mensen vaak niet op de fiets omdat het te gevaarlijk is. Eugene heeft ons een route laten zien, die wij het beste kunnen gaan fietsen. Hier is het verkeer nog redelijk rustig.
Toen we aankwamen op het schoolplein kwamen al die kindertjes op ons afrennen. Wat opviel was dat de kinderen erg beleefd waren, elk kind dat langs liep zei netjes hallo en zwaaide. Dit was wel grappig. Ook een groepje meisjes wouden graag zingen voor ons op het schoolplein, dit was echt leuk! Eugene had geregeld dat we in het Nederlands verwelkomd zouden worden, dus had hij een man en zijn zoon uitgenodigd die Nederlands spreken. Deze man bood ook aan om ons overal naartoe te brengen. Bijvoorbeeld s`avonds een keer naar de Tafelberg om de lichtjes van de stad te bekijken of naar Blauwberg om daar zonsondergang te zien. Hij vind het blijkbaar leuk om overal een beetje naartoe te rijden, nou ideaal dus!
Esther en ik gaan deze twee weken alle klassen langs. Esther begint in grade 7 en gaat dan elke dag een grade terug. Ik begin in Grade R (de kleuters) en ga elke dag een grade hoger. Na deze twee weken mogen we zelf aangeven welke grade ons leuk lijkt.
De voertaal is Afrikaans, dacht dat dat nog best makkelijk zou zijn, NOT! Als ze heel langzaam praten, kan ik het wel een beetje verstaan. Maar als ze zo razendsnel met elkaar praten, versta ik er echt niks van. Afrikaans lezen kan ik wel redelijk begrijpen. Volgens Eugene kunnen we na 2 maand redelijk goed Afrikaans praten, het zal mij benieuwen of dat werkelijk zo is.
Op deze school zitten veel blanke, maar ook wel donkere kinderen. Het is een beetje gemixt. Er wordt veel aandacht besteed aan sport op scholen in Zuid-Afrika. De school heeft tennisbanen, een atletiekbaan en een zwembad. Ook wordt er rugby en cricket gespeeld.
Zoals we in Nederland sportclubs hebben, valt het in Zuid-Afrika binnen het schoolprogramma of na schooltijd. Kinderen krijgen dan de mogelijkheid om een sport te beoefenen. Sportclubs kennen ze hier dus bijna niet.
De kinderen zijn erg disciplineert op deze school, ze lopen in rijen naar binnen. Wanneer de bel gaat, verzamelt elke grade zich op het schoolplein. Ze gaan dan per grade naar binnen, in een lange rij lopen ze dan naar binnen. Voor dat ze het klaslokaal ingaan, wachten zij in een rij tegen de muur. De leerkracht geeft dan aan wanneer ze naar binnen kunnen. Ik ben nu in grade R (de kleuters) Grade 1 (groep 3) ,Grade 2 (groep 4) en Grade 3 (groep 5) geweest. Het waren leuke dagen, wel vermoeiend. Dat vermoeiende komt vooral doordat ik de taal niet goed spreek. Ik hoop dat dit snel beter zal gaan. Elke morgen gaat om 6 uur al de wekker (echt te vroeg). De school begint dan ook al om 8 uur tot half 3. Er wordt veel klassikaal lesgegeven, echte methodes hebben ze niet. Elk kind heeft een map met allerlei werkbladen, per vak horen daar verschillende werkbladen bij. In elke grade wordt verschillend lesgegeven, de ene leerkracht schreeuwt veel tegen de kinderen, in andere klassen zijn er ook leerkrachten die dit niet doen. Aankomende week zal ik elke dag een kijkje gaan nemen in de hogere groepen. Aan het eind van de week zal ik moet kiezen welke groep mij het leukst lijkt om les aan te geven.
Vrijdagavond hebben we de zonsondergang bekeken in Cheapmans peak, er hingen wel wat wolkjes omheen. Maar toch was het mooi om te zien, het leek echt of de zon daalde in de zee. Daarna hebben we nog even lekker gegeten in Camps bay en lekker op het strand gezeten. Zaterdag hebben we eerst lekker uitgeslapen tot 9 uur, waren we wel aan toe! Na gezellig te hebben ontbeten, hebben we de trein gepakt naar Muizenberg. Daar hadden we afgesproken om te gaan surfen met Lory en Milou. Het stikte daar echt van de surfers, het was er ontzettend druk. Om 2 uur begon onze surfles. Met alle moeite wist ik me toch uiteindelijk in zo`n mega strak pakkie te hijsen. Toen ik het eenmaal aanhad, voelde ik me net een teletubbie. We kregen allemaal een surfbord en moesten deze naar het strand brengen.
Jeetje, wat was dat ding zwaar. Toen we eindelijk onze surfborden op het strand hadden liggen, begon onze instructie. Hij gaf aan wat we vooral niet moesten doen en wat wel. Toen we moesten we allemaal gaan liggen op het strand op ons surfbord. We moesten leren om erop te springen. Nou lachen geblazen, iedereen op het strand kon ons bekijken en had de dikste lol. Eindelijk konden we de zee in, de golven waren echt heel hoog. Het kostte me al heel wat moeite om een eindje de zee in te zwemmen met dat surfbord. De wind was erg sterk en de golven heel hoog. Die instructeurs telkens maar zwaaien dat we snel terug moesten komen, wanneer we weer aangestrand waren. Zij hielden dan je surfbord vast en wanneer er een grote golf kwam, moest je gaan peddelen met je handen. In het begin lukte het echt nog niet om te staan, telkens net niet. Het touw waar de surfplank aan vast zit, is aan je enkel vastgeknoopt. Wanneer ik van de surfplank afviel, wikkelde het touw om de surfplank. Zo zat ik dus echt vast gerold om de surfplank, dit was soms best eng. Nadat ik heel wat golven over me heen had gekregen en wel een liter zoutwater op had geslokt, lukte het me om te staan, jeeeeeeej! Dat was echt super gaaf. Na 2 uur les te hebben gehad, mochten we op ons eigen houtje gaan surfen. Ineens zei Inge: “goh, volgens mij hangt er nu een andere vlag”. Toen ik goed keek, zag ik inderdaad dat de vlag veranderd was. Er hing nu een witte vlag met een haai erop. Vlak daarna ging het haaienalarm af. Echt een gigantisch kabaal, een sirene gaat dan af met zwaailichten. Iedereen moet dan direct het water uit. Mensen die verder op zee zitten, worden opgehaald met een waterscooter. Iedereen staat dan op het strand te kijken of er iets te zien is. De haaienspotters hebben dan een haai gezien, vandaar dat het haaienalarm dan afgaat en iedereen het water uit moet. Ik heb heel goed gekeken of ik nog ergens een vinnetje kon zien, maar helaas!
Het was echt een hele leuke dag, we hebben veel gelachen. Het surfen wil ik zeker weten nog veel vaker gaan doen, ik vond dat echt heel erg leuk! Ik heb nu alleen wel ontzettend veel spierpijn, zelfs nog in mijn tenen.

Voor volgende week staat op de planning dat we de Tafelberg gaan beklimmen, het duurt ongeveer 4 uur voordat je boven bent, dit wordt dus nog een zware klus!
Ook willen we naar Robbeneiland gaan, waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.

Lieve mensen, baie baie dankie voor alle leuke reacties!

Ik ga nu heerlijk in het zonnetje liggen, het is hier ongeveer zo`n 33 graden.. :)

Een dikke kus vanuit South-Africa,
Carmen.

• 09 Februari 2009 - 14:17

Irene:

Heeee Carm!! Stoer hoor dat surfen! Staat je goed zo'n (teletubbie)pakje!! hahah :D
    en wel leuk dat je eerst in alle groepen mag kijken voordat je ergens wordt ingedeeld om les te geven! :D
    En wat een heerlijk zomers temperatuurtje! Daar ben ik wel jaloers op!! :D
    Ik spreek je nu op msn.. dus ik stop mijn berichtje!
    Dikke X vanuit O'zaal!

• 09 Februari 2009 - 14:20

Dennis:

Dit keer ben ik de eerste die een berichtje mag achterlaten. Maar ik zie het al een echte surfchick, een haaien alarm meegemaakt en ook nog eens biertjes drinken in de Townships. Echt leuk om al die foto's te bekijken en weer een nieuw verhaal te lezen. Ik hoop dat je uiteindelijk een leuke klas uitkiest en wens je nog een hele fijne week.

Heel veel liefs en een dikke kus!

• 09 Februari 2009 - 16:32

Ingrid:

Hoi die lieve carmen

Je bent wel een bevoorrecht mens, zoveel meemaken en zoveel te zien, fantastisch.
    Ik moet er echt even de tijd voor nemen om je verhalen te lezen, dit doe je niet zomaar even tussendoor Hartstikke leuk wat je allemaal ziet en meemaakt. Toevallig dat jullie op de foto van het bierdrinken allemaal in het blauw zijn. Afgesproken?
    Hier is het koud, en af en toe sneeuwt het, geniet maar lekker van het zonnentje en veel plezier. Groetjes van ons allemaal.

• 09 Februari 2009 - 16:45

Jenny En Ingrid:

He Carmen, wat een mooie verhalen. Echt gaaf, we zijn best wel jaloers op je. Je hebt best al wel veel gezien en gedaan in die korte tijd dat je er nog maar zit. Prachtige foto's ook. Echt leuk om je zo te kunnen volgen. Kies een leuke klas uit en geniet er van!!
    Heel veel plezier en we blijven je volgen!
    Dikke knuffel van ons.

• 09 Februari 2009 - 17:30

Paps En Mams:

Ha schat,

Wat een verhaal weer, jeetje, daar moet je wel even voor gaan zitten. En wat een gave foto´s zeg. Volgens mij verveel je je geen moment daar en kom je zelfs tijd te kort. Ook fijn dat jullie het met elkaar zo gezellig hebben.
    Hier is alles oke.
    De groetjes aan Esther, Inge en José.

Liefs van pap en mam

• 09 Februari 2009 - 19:58

Marieke F. :

He Carmen,

Wat heb je weer een gaaf verhaal!!!
    Heel leuk om te lezen!!!
    Gaaf dat jullie al echte surfchicks zijn!!!
    Fijne week he!!!
    xxx

• 09 Februari 2009 - 20:36

Ans:

Hallo Carmen.

Ik ben er ff voor gaan zitten om jouw verhaal(tje)
    te lezen. Het is super wat je daar allemaal ziet en beleeft. De foto's zijn weer prachtig. En wat heerlijk zo'n fijne temperatuur. Dat is wat anders dan hier met 3 graden en regen. Carmen geniet van alle dingen die nog komen gaan en we blijven je volgen.

Heel veel groetjes Ans v. Maasacker.

• 10 Februari 2009 - 08:48

Andre En Jose:

Hey Carmen,
    Je hebt het zo te lezen erg naar de zin, gaaf om dit mee te maken. Marije krijgt ook zin om je te bezoeken.Leuke foto's hoor... om jaloers op te
    zijn...Tot de volgende keer...Groetjes uit Enter. Jose.

• 10 Februari 2009 - 10:58

Marije:

Chick! Zo te zien is mama ook helemaal verslaafd aan je verhalen :D Zo gaaf, meid wat jij daar mee maakt!! Dat surfen is wel erg stoer! Haha, en pakkie staat je goed overigens ;) Straks, over 6 weekjes ga jij mij daar alles laten zien.. Ik verheug me er helemaal op!! Vandaag is het hier slecht weer, veel regen.. Dus je hebt het goed voor elkaar daar met je 33 graden!! Geniet er lekker van & we mailen of smsen!!

Kussen, xx

• 10 Februari 2009 - 13:44

Maurice:

Wow klinkt allemaal fantastisch zeg!! En de foto's zijn ook supergaaf!!! Heel veel succes en plezier nog!!!
    xx. Maurice

• 10 Februari 2009 - 15:04

Ellen:

Heee lieve Carmen!
    Wat super gaaf allemaal!! Zo leuk om te lezen! :D
    Dat surfen lijkt me idd hartstikke moeilijk ja haha, maar als je het straks kan is het vast superrrr gaaf! T ziet er in ieder geval al wel heel professioneel uit met zo'n outfit! ;)
    Wel goed op die vlaggen en signalen voor haaien letten hè!
    En nu begint ook het echte werk dus.. Stage! Hopelijk kies je een leuke klas, lees 't vast wel weer!
    Veel plezier & succes meid!
    Liefs, Ellen

• 10 Februari 2009 - 15:36

Marloes:

Hai lieve Car,
    Dacht laat ik ff kijken of carmen al een nieuw berichtje op haar site heeft staan want was een weekje naar de zon, zie ik al heel veel leuke berichtjes.
    Heb ze allemaal ff gelezen,je maakt wel hele toffe dingen mee daar dan ook nog eens heel veel zon!
    Pinquins, surfen, bier drinken en allemaal mooi kindjes ben echt jaloers.
    Hoe is het op je stage? vast heel anders dan hier in nl.
    We hebbeb hier trouwens echt mega shit weer dus geniet nog maar ff daar!
    Lfs,
    Marloes

• 10 Februari 2009 - 17:45

Marije Brinks:

Hallo meis,
    Alweer een verhaal! Je houdt de site wel goed bij zeg!:D
    Erg gaaf om te lezen hoe het daar op de scholen gaat... Weet je al een beetje in welke klas je nu graag wilt lesgeven? Zijn je schriften enzo al overgekomen?
    Trouwens wel eng dat haaienalarm! Vooral als je met je surfboard in het water ligt. staat je goed hoor zo'n pak!
    Nou tot het volgende verhaal dan maar...
    Wel een lieve juf zijn op stage he!
    Succes
    Kusssss

• 10 Februari 2009 - 18:35

Raymond:

Heee mien grote nicht !!!
    IK BEN JALOURS !!, lekker genieten jij en we spreken elkaar weer op msn.

Groetjes van je oompie

• 10 Februari 2009 - 19:09

Elien:

Super weer, Carmen! Ik word steeds jaloerser.. Die foto's van die arme wijken vind ik erg aangrijpend hoor, het lijken gewoon foto's uit het RTL nieuws over de 'arme' landen, en nu maak JIJ het mee en zie jij dat! &dat surfen ook, super super gaaf! Geniet er nog steeds erg van want voordat je het weet ben je weer terug!

Liefsxxx

• 10 Februari 2009 - 19:30

Judy:

heey carmen,

wat super wat je allemaal meemaakt en ziet daar..
    erg leuk om je verhaal te lezen en je foto's te zien..
    veel plezier met je nieuwe klas daar, hoop voor je dat je een leuke groep krijgt!!
    allemaal van die mooie kindjes..
    meis, geniet er lekker van en hou je site in de gaten.. (erg leuk om te lezen elke keer)

liefs judy..

• 11 Februari 2009 - 08:32

Lynet:

Hahaha zo wat een verhaal... Ma wat ontzettend leuk en mooie foto's:D Heel veel plezier nog, maar dat zal wel helemaal goed komen;)

• 11 Februari 2009 - 12:22

René,yvonne:

Haaa Carmen,
    Net al je verhalen gelezen en de foto's bekeken. Heel erg leuk ,je kan wel een boek gaan schrijven mocht je niet meer in het onderwijs willen..Wat hebben jullie het daar mooi met elkaar.Geniet ervan,we zullen je hier missen voor/na carnaval(weet je nog)

Groetjes René,Yvonne

roetgering

• 12 Februari 2009 - 16:11

Chantal:

Haaa Car!

Ik lees dat je al weer het een en ander hebt meegemaakt, super zeg! Zo te zien heb je het geweldig naar je zin..geniet lekker meis!
    Via Marije blijf ik wel op de hoogte;)!

Kusjes Chant

xxxxxxxxxxxxx Danique Scholten

• 13 Februari 2009 - 15:53

Lilian, Hans,Laureen:

Heeeee lieve car!
    Goddegod wat een verhalen kun jij typen zeg!:D daar moet je echt even voor zitten. Jij vermaakt je daar dus prima! Hoe was het surfen? toch niet ineens een haai naast je gehad ofzo? We missen je hier wel hoor, vooral dennis natuurlijk. Wij zullen hem deze weken wel even steunen! haha.
    Die krottenwijken hebben wel indruk op je gemaakt denk ik, dat mensen zo kunnen leven.. echt erg. Maar wat onderneem je ook veel, vervelen hoef je je daar niet volgens mij.
    Wij zijn hier al van alles aan het inpakken voor morgen, wij hebben er echt zin in!

Wij wensen ja daar nog heeeeeel erg veel plezier carmen! Geniet er van en zie uit naar je nieuwe verhalen!

Heeel veel liefs van ons!
    xxxx

• 13 Februari 2009 - 17:07

Piet:

txereryuvtfdcxecrvcexcrtrxertfd

• 13 Februari 2009 - 17:20

Susan Hodes:

juf ik mis je al heeeeel lang zo te zien is het daar wel mooi he had ik niet gedagt maar van niet maar ik moet morgen naar paatrijden ik rij op billy en die is net zo klijn als ik en niet klijn mar ook niet groot maar onse juf heet wilemijn erst dagt meneer dat het wilemien
    was maar nee ze is net zo lief als jij maar ik moeg gaan doei xxxxxxxxxx en heel veel knufels nan susan he
    []

• 14 Februari 2009 - 08:46

Opa En Oma:

Hallo Carmen,

Hoe is het met je? Zo te lezen gaat het prima met je daar? Wij hebben alles tot nu toe gelezen en de foto's gezien. Fantastisch dat je dit allemaal meemaakt.
    Carmen, pas goed op jezelf daar en we houden van je.

Heel veel liefs van
    opa en oma

• 15 Februari 2009 - 09:03

fjoi juf ik

• 15 Februari 2009 - 12:47

Yvet:

heeey Carmen
    hoe vet is dit!! Echt leuk om te lezen allemaal, ben wel jaloers hoor! Maak er nog een hele leuke tijd van!!

x

• 16 Februari 2009 - 09:41

Matthijs Flim:

Wat supergaaf! Mooie foto's...
    Indrukwekkend ook zeker!
    Ben jaloers op je!
    Heel veel plezier nog en doe maar voorzichtig!

Groetjes!!!

• 16 Februari 2009 - 13:45

Carmen:

Heeeeee Everybody!

Super leuk om al die berichtjes te lezen van jullie vanuit Kaapstad! Thnx daarvoor! :D
    Ik zet er deze week weer een nieuw verhaaltje op!

Baie veel kusjes uit Zuid-Afrika!

• 17 Februari 2009 - 19:24

Yoeri Eikenaar:

hoi lieve juf carmen, hier een berichtje van mama en mij. is alles goed met je, bij ons wel. we missen je nog steeds heel erg, maar vinden het wel fijn voor jou dat je het zo naar je zin hebt.heel veel plezier nog en pas goed op jezelf. groetjes en een dikke kus van ons . doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

• 18 Februari 2009 - 10:06

hoi
    juf nog nix gebeurt gelukeg ik zie je moeder en je vader en ju hondje alrijt loopen maar ik ga doei knufels van susan

• 18 Februari 2009 - 10:06

hoi

• 18 Februari 2009 - 13:13

Sietse En Stijn:

haaaaa! juf

hoe gaat het er mee met ons goed en met jou neem de golven mee naar enter
    en een tijger of haai is ook goed

groetjes sietse en stijn

• 18 Februari 2009 - 22:03

Yvonne:

Hallo Carmen,
    Het heeft even geduurd maar nu heb ik dan toch alles gelezen en je foto's bekeken. Ik had uiteraard via de familie tam tam :-) al gehoord dat je een goede reis had gehad en goed was aangekomen. Leuke site en leuke verhalen en foto's heb je al gemaakt in de korte tijd dat je weg bent. Geniet er van want 3 maanden zijn zo om.

groetjes Yvonne

• 21 Februari 2009 - 17:29

Emma Roetgering:

haha juf
    als merel juon hontje
    krijgt gaan emma en merel met joun hontje
    naar merelzen kammer
    ztiekem neemem wij